Bloemen & Planten

5 tuintips voor het najaar

In het najaar is het nog regelmatig mooi weer zodat je van alles kan doen in de tuin. De winter duurt immers nog even, wat betekent dat je bijvoorbeeld mos vorming tegen kunt gaan op het gazon, voer kunt ophangen voor de vogels en je terras onder handen kunt nemen. We hebben daarom 5 praktische tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Tijd voor het terras


De komende tijd is het buiten nog prima klusweer. Daarom kun je bijvoorbeeld je handen uit de mouwen steken door een terrasoverkapping te bouwen. Met zo’n veranda kun je volgend jaar optimaal genieten van het buitenleven. Of je breidt de overkapping meteen uit met glazen schuifwanden, dan kun je er ook tijdens koudere maanden in ontspannen. Een andere optie is om je terras of balkon te voorzien van mooie kleuren. Planten zoals winterheide, gele zonnehoed, vetkruid, herfstaster, viooltjes of helleborus voorzien je terras in het najaar van prachtige tinten. 

2.Opruimen en controleren

Door in het najaar werk te verzetten in de tuin, zorg je ervoor dat je in het voorjaar en daarna er beter van kunt genieten. Bladeren die bijvoorbeeld op het gazon blijven liggen, kunnen schimmels veroorzaken in het gras. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus hark op tijd de blaadjes aan en breng ze naar de composthoop. Ook vis je het beste op tijd bladeren uit de vijver, om zo latere narigheid te voorkomen. Bij je planten kun je gaan kijken of er geen schimmelvorming plaatsvindt en controleer je op schildluizen. Die beestjes kunnen gaan overwinteren in je groenigheid en daar wordt een plant niet mooier op, helaas. 

3. Spit je moestuin om

Nu de grond nog niet bikkelhard is vanwege de vorst, is het de ideale tijd om je moestuin om te spitten. Het kan een behoorlijk karwei zijn, dus neem je tijd ervoor. Je tilt heel wat kilo’s op met bewegingen die je normaal niet zo snel zult maken, dus neem op tijd pauze. Zie het ook als een mooie work-out. Als de grond erg nat is van de regen, kun beter een drogere dag uitkiezen. Niet alleen moet je dan onnodig veel tillen, maar ook slaat natte grond snel dicht. Hierdoor kan de bodem te weinig lucht krijgen zodat de wortels van de plant moeilijk diep in de grond kunnen zoeken naar voeding. 

4. Planten in de grond zetten

In het najaar kun je voorjaarsbloeiende bollen planten, het liefst voordat de eerste vorst er is. Te denken valt aan narcissen, tulpen, rozen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Het beste kies je voor deze planten een zonnige plek uit in de tuin. Verder graaf je ze minstens 6 cm de grond in of houd twee, tot drie keer de lengte van de bol aan. Plaats ze vervolgens met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Tip: maak er een leuke activiteit voor de (klein)kinderen van!

5. Denk aan de vogels


Vogels verbruiken het hele jaar door veel energie. In de winter valt er het minste voedsel voor ze te vinden en dus slaan de gevleugelde beestjes nu reserves in. Daarom is het nu ook de tijd om vetbollen en pinda’s op te hangen, zodat ze je adres onthouden voor in de winter. Soms zijn mensen bang dat vogels zich volproppen, ook al hebben ze geen honger meer. En dat ze lui worden doordat wij ze voeren. Maar maak je geen zorgen, deze dingen zitten slechts in onze hoofden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *