Bloemen & Planten Tips Tuinieren

Aaltjes tegen slakken zijn bijzonder effectief

Hoewel het pas kort lente is, is de natuur al volop in bloei en vind je overal snel groeiende bloemen en planten. Ook gewassen en moestuintjes beginnen snel uit te groeien. Maar niet alleen het struikgewas en de planten komen snel op, ook insecten, slakken en plaaginsecten laten zich steeds vaker zien. Ik heb al jaren een moestuintje en weet dus goed hoe ik deze diertjes dien te bestrijden. Ik had altijd veel last van slakkensoorten zoals de naaktslak, maar de laatste jaren heb ik hier goede biologische bestrijdingsmiddelen tegen gevonden! Wist je bijvoorbeeld dat aaltjes tegen slakken het ideale middel is voor de bestrijding van naaktslakken in de aarde? Lees verder en ontdek of deze tips en kennis je kan helpen met het bestrijden van slakken!

Biologische bestrijdingsmiddelen, hoe werkt dat?

Aaltjes tegen slakken inzetten, hoe doe je dat precies? Aaltjes worden ook wel nematoden genoemd en zijn hele kleine wormpjes die aanwezig zijn in de grond. Professionele kwekers passen deze techniek al jaren toe omdat het bijzonder effectief is. Aaltjes zet je in een hoge concentratie gecombineerd met water uit in de grond waar je last hebt van naaktslakken en andere soorten slakken. Aaltjes dringen hun prooi binnen en besmetten deze met een bacterie uit de darmen. Vervolgens vermenigvuldigt de bacterie in het lichaam van de slak waarna deze na ongeveer 2 weken zal sterven. De aaltjes zijn absoluut niet schadelijk voor mensen, dieren of planten en bevinden zich altijd al in de bodem van jouw tuin. Echter in een te lage concentratie om slakken echt weerstand te kunnen bieden. Zelf ben ik een grote voorstander van biologische bestrijdingsmiddelen omdat de natuur ons al zoveel moois geeft. Het is absoluut niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen aan te schaffen en daarom probeer ik mensen de juiste tips te geven. 

Let erop dat je aaltjes tegen slakken vroeg in het seizoen uitzet. Juist bij de jonge slakken is het bestrijden ervan effectief. Bij volwassen slakken en naaktslakken is er een hogere concentratie aaltjes benodigd en het kan zijn dat het bestrijden ervan daarom moeizamer verloopt. Het is niet mogelijk om teveel aaltjes in te zetten, dat maakt in principe niet uit. Deze biologische bestrijding is dus goed voor de natuur en veilig, ook in gewassen waar voedsel wordt verbouwd. Al met al gebruik ik deze methode dus al jaren en ik ben hier ontzettend enthousiast over. Je zult merken dat het inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen het werk in de tuin zal verlichten. Ga voor meer tips of advies altijd in gesprek met een winkel die er verstand van heeft. Zo krijg je het beste advies mee en weet je zeker dat jouw handelingen het gewenste resultaat op zullen leveren!