Geen categorie

Bloemschikken in een bloemisterij

Bloemen en planten waren vroeger geen vorm van kunst, maar hadden een andere betekenis. Ze werden voornamelijk symbolisch gebruikt bij speciale gelegenheden. Bloemschikken werd al eeuwen geleden gedaan, maar de bloemisterij bestaat nog niet zo heel lang. In deze blog lees je meer over de herkomst van de bloemisterij en welke stijlen je hierin tegenwoordig allemaal hebt.

Verschil bloemschikken en bloemsierkunst

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen bloemschikken en de bloemsierkunst. Bij bloemschikken gaat het meer om het plaatsen van losse bloemen in een vaas. Dit die je met redelijk gangbare bloemen zoals rozen, tulpen, gerbera’s, chrysanten of de Amaryllis. Bij bloemsierkunst gaat het meer om kleur, compositie en lijnenspel. Dit vraagt meer kennis, ervaring en techniek.

Geschiedenis bloemsierkunst

In de vijfde eeuw na Christus ontstond de oosterse bloemsierkunst. Het boeddhisme werd toentertijd in China geïntroduceerd en hiermee ook het bloemstuk voor een opoffering. Bloemen werden in vazen en in manden geschikt. Er werd toen enkel gebruik gemaakt van bloemstukken bij religieuze gelegenheden. Vijfhonderd jaar later werden bloemstukken een vorm van kunst. De schikking werd bepaald door de statigheid en de waardigheid en de bloemstukken hadden een persoonlijke betekenis. In de oosterse bloemsierkunst zijn er diverse bloemschikvormen ontstaan die nu nog steeds worden gebruikt. In Europa werden bloemstukken eveneens gebruikt bij religieuze gelegenheden. De Egyptenaren zijn hiermee begonnen en gebruikten bloemstukken vaak op grafmonumenten. Ook in Europa is het bloemschikken steeds meer een kunstvorm geworden. Vanaf de veertiende eeuw werden bloemen steeds vaker gebruikt als versiering.

Bloemisterij

Het vak bloembinder ontstond aan het einde van de negentiende eeuw en hiermee werd ook de eerste bloemisterij gebouwd. De bloemsierkunst in West-Europa wordt wereldwijd het meest gewaardeerd. De Avant-Garde bestaat uit bloembinders die op de mode vooruit lopen en door hen werden de trends van de bloemsierkunst bepaald. Zo ontstonden er nieuwe vormen in de bloemsierkunst en tegenwoordig is eigenlijk alles mogelijk.

Verschillende stijlen

We kunnen drie stijlen onderscheiden in de bloemsierkunst. Geometrische basisvormen zijn het voornaamste kenmerk van de klassieke stijl. In deze stijl ziet u de driehoekschikking, de biedermeier en de krans terug. De basisvormen kunt u ook terugvinden in de moderne stijl, maar de bloemen komen bij deze stijl wel beter tot hun recht. Dit komt doordat we meer kijken naar de natuurlijke lijnen van de vorm van de bloemen. Als laatste is er nog de Ikebana, waarbij voornamelijk wordt gekeken naar de kleur, het karakter, het ritme en de vorm van het blad of de bloem. De hele natuur in het betreffende seizoen komt in een Ikebana-bloemstuk tot uiting. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor een herfst-boeket of een mooi boeket voor de donkere decembermaand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *