Tuinieren

Dit werkt het beste tegen spint

Spint. Wat is het eigenlijk? Het zijn minuscule mijten die sap uit je plant zuigen en fijne draden spinnen. Heb je ze, ga dan eerst een potje zitten balen. Spint is lastig weg te krijgen. En dan: hop in actie en het toch proberen! Hier zijn onze tips.

Wat is het precies en hoe ziet het eruit?

Spint is niet hetzelfde als bladluis, Spint is een plaag van mijten op je plant. De mijten zijn heel klein, formaatje speldenknop. Soms nauwelijks met het blote oog te zien. Meestal zijn ze wittig, geel of groen van kleur. Vaak zitten ze onderop het blad. Ze prikken van onderin gaatjes in het blad om de sappen op te zuigen. Dat vinden ze lekker en daar leven ze van. De bladeren krijgen er gele, bruine vlekjes van. Eerst klein, maar naar mate de mijten meer hun gang kunnen gaan kunnen hele bladeren bruin of geel worden. Geef ze de tijd en ze spinnen hele fijne draden tussen bladpunten en stengels, ja eigenlijk aan alle delen van de plant. Het ziet eruit als hele kleine bruine of gele puntjes/vlekjes bovenop het blad. Check de onderkant van de bladeren. Zie je beestjes van een halve millimeter grootte rondwandelen/chillen: dikke kans dat het mijten zijn en je dus last hebt van spint (het feit dat je plant geïnfecteerd is door mijten). Wat is dan een goede oplossing? Roofmijt tegen spint.

Een lekker hapje

Een roofmijt is de natuurlijke vijand van de mijt. De laatste vormt een voedselbron. De mijt wordt kort geprikt door de roofmijt, waarna deze makkelijk opgegeten wordt. Roofmijten eten alleen de mijten en zijn daarom verder veilig voor mens en dier.

De roofmijt beweegt zich op dezelfde manier. Wel zo handig natuurlijk! Zo komt deze natuurlijke vijand gemakkelijk op alle slecht te bereiken plekjes waar de mijten zich graag verstoppen. Deze leggen gemiddeld zo’n vier meter af en blijven vervolgens graag dicht in de buurt van de prooi zitten. Worden ze bestreden, dan gaan ze op zoek naar een nieuwe schuilplaats. Dit maakt bestrijden zo lastig. Een roofmijt daarentegen past zich gemakkelijk aan door dit bewegingspatroon over te nemen. Dit is dus een perfecte en natuurlijke manier om de spint te bestrijden.  

Groene vingers

Moet je van spint in paniek raken. Nee joh. Niet vaak gaat een plant echt kopje-onder aan spint. Zeker niet als jij ingrijpt en je plant er bovenop helpt. Probeer wel meteen te voorkomen dat de mijten overhoppen naar je andere planten. Dan kan je nog lang genieten van je planten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *