Geen categorie

Duurzaam tuinieren; Hoe doe ik dat?

In deze tiujd van veel thuis zijn, zijn we massaal aan het tuinieren geslagen. In vele wijken zijn inmiddels schitterende groene paradijsjes ontstaan. Een absolute verbetering van het straatbeeld en een positief effect van het vervelende corona virus waar we op dit moment mee te dealen hebben. Nu de meeste van ons uitkijken of een schitterende tuin reist natuurlijk de vraag hoe deze goed onderhouden kan worden. En het mooiste is als we dit op een duurzame manier kunnen doen. Eén van deze mogelijkheden zullen we behandelen in dit blog. Dat is het bestrijden van bladluis door middel van lieveheersbesstjes. Het grappige is dat je lieveheersbeestjes kopen online kunt doen. Ook dat is een positief iets in een tijd dat we liever niet mee in een fysieke winkel komen. Lees daarom snel verder.

Hoe werkt het?

Er zijn op deze manier twee keuzes om bladluis te bestrijden. Je kunt lieveheersbeestjes zelf kopen. Deze houden ook zeer van bladluis. Het probleem hiermee is alleen dat ze kunnen vliegen. Bij tuinen is dat dus minder geschikt. Je ziet dit bijvoorbeeld meer in kassen. Daar kunnen ze minder goed weg en zullen ze dus de bladluis bestrijden van de beplanting die in de kas staat. Wat je vaak ook kunt bestellen is de larven van lieveheersbeestjes. Ook deze zijn dol op bladluis en ze kunnen nog niet vliegen. Als je deze dus uitstrooit bij de plant die last heeft van een bladluis plaag zullen ze daar naartoe gaan. In 3 tot 5 weken zullen deze larven veranderen in lieveheersbeestjes. Dan is er uiteraard alsnog het risico dat ze wegvliegen echter is de kans dan al heel groot dat het probleem met de bladluis is opgelost. 

Hoeveel heb ik er nodig

Als je op zoek gaat en een partij vind waar je ze kunt kopen is de vraag hoeveel larven van lieveheersbeestjes heb ik nodig om de bladluis te bestrijden. Daarbij is het handig om te kijken naar de dikte van de stam. Deze is heel bepalend. Is de diameter van de stam 0 – 10 cm dan kom je met 50 larven prima uit de voeten.Bij 10 tot 20 cm heb je zeker 100 larven nodig. Het grappige is dat ze gewoon toegestuurd kunnen worden in een brievenbuspakket. Je hoeft dus niet thuis te zijn als je larven worden geleverd,. De larven zijn vaak heel klein en sommige zullen zelfs met het blote oog vrij moeilijk te zien zijn. Dat hoeft ook niet. Het is een kwestie van het uitstrooien van de larven bij de betreffende stam en ze gaan vanzelf hun werk doen.