Geen categorie

Een sedumdak als perfecte keuze voor een beter milieu

Een sedum dak kan een steentje bijdragen aan gezonde natuurlijke variatie en een vermindering van opwarming in steden. Stenen en dakpannen houden warmte vast. Door broeikasgassen wordt dit effect versterkt. Deze gassen zijn schadelijk voor plant en dier en de hitte kan oplopen tot 42 graden in warme maanden. Groene tuinen en sedum daken als groene daken absorberen slechte uitlaatgassen door de biodiversiteit als vlinders, verstuivingen door bijen en andere insecten. Ook vogels houden de natuurcyclus in stand. Hierdoor wordt gezonde lucht geproduceerd door planten. Een groen dak is daarom zeer duurzaam. Een sedumdak heeft diverse vetplanten. Deze hoeven weinig onderhoud en kunnen ook droogte doorstaan. Ook diverse mossen werken als sponsen om water op te vangen, zodat er niet te veel water in de riolen stroomt via de regenpijp.

Toepassing van sedum daken

Een sedumdak kan vrij zwaar worden. Het dak kan van 45 kilo per m2 tot wel 150 kilo per m2 wegen. Een sterke en eventueel gerenoveerde dakconstructie is ook zeker noodzakelijk. Een inspecteur kan de draagkracht van het dak bepalen voordat sedummatten worden aangebracht met de daarop zelf samengestelde biodiversiteit aan planten, mossen en grassen. Een dak dat verouderd of beschadigd is kan overbelast raken door het toepassen van sedum. Nadeel is dat sedum kan gaan schuiven op een schuin dak. Dakranden die openstaan houden dit tegen. Deze moeten ongeveer 7 cm dik zijn. Ook een grindrand zorgt voor meer stabiliteit voor een groen dak.

Keuze uit planten op een sedumdak

Op een sedumdak worden vaak kleine vetplantjes gebruikt. Het soort is afhankelijk van de ligging van uw woning en hoeveel zonlicht of schaduw het dak krijgt. Ook de keuze voor vele soorten aan mos, gras en andere planten hangen hier vanaf. Ook de substraatlaag heeft een bepaalde dikte waarop de ene plantensoort beter groeit dan op de andere. Dit heeft te maken met de beworteling. In Nederland is het kouder dan in zuidelijke landen en daarom zijn planten geschikt die een gematigd klimaat kunnen doorstaan. Een kruiden dak kun je zelf samenstellen. Kruiden daken zijn wat lichter. Op schuine daken zijn planten nodig die minder water nodig hebben omdat ze sneller water afvoeren.

Keuze uit extensief of intensief sedumdak

Een extensief sedumdak heeft een substraatlaag van maximaal 15cm dik en valt onder de dunne daken. De wortels van de kleine vetplantjes groeien niet al te diep. Een intensief sedumdak is een stuk zwaarder vanwege de intensieve begroeiing. Tuinterrassen aanleggen kun je het beste met een intensief groen dak met een substraatlaag van meer dan 15 cm. De planten en struiken zijn groter en wortelen dieper, net als in de gewone tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *