Plant
Geen categorie

Graszoden kopen voor een speelgazon prijs

Een graszode is een dun laag je gras bestaande uit twee delen, namelijk de bovengrondse plantendelen en de ondergrondse plantendelen. Aan een graszode zit weinig aarde en een dicht wortelpakket. Wanneer je kiest voor graszoden kopen heb je dus vrijwel direct een prachtig groen gazon, heel anders dus wanneer je gras zaait en enkele weken moet wachten tot je een dun laagje grassprietjes hebt. Wanneer je dus snel, een mooi groen en bruikbaar gazon wilt hebben kun je het beste graszoden leggen.

Hoe worden graszoden geteeld?

Voordat je overgaat tot het graszoden kopen, zijn de zoden inmiddels 12 tot 14 maanden oud. Graszoden worde nop grote percelen geteeld. Door een langzaam groeiproces ontstaat er een dichte grasmat. Ook het wortelpakket, dat dus de zode heet, zorgt ervoor dat men er een compacte rol van kan maken. Deze rol is eenvoudig weer neer te leggen op een andere plek waarna deze spoedig aangroeit.

Champion Leaque kwaliteit graszoden kopen

Je kunt verschillende soorten graszoden kopen. Zo heb je bijvoorbeeld speelgazon maar ook graszoden van Champion League kwaliteit bestaande uit een mengsel van Roodzwenk Veldbeem en Engels raaigras. Dergelijke mengsels zijn bij uitstek zeer geschikt voor een gazon dat veel wordt gebruikt.

Graszoden bestellen, waar moet je rekening mee houden?

Graszoden hebben een standaard maat van 2,50 meter lang en 40 centimeter breed. Dit komt neer op precies 1 vierkante meter. De dikte van graszoden is ongeveer 1,5 centimeter. Het is noodzaak dat de graszoden die je besteld zo snel mogelijk op hun plek komen te liggen zodat ze zo min mogelijk beschadigen en lijden. Vandaag graszoden kopen is dus morgen of overmorgen leggen. Het is niet verstandig om graszoden in de volle zomer te leggen wanneer het heel warm is, ook in de winter wanneer het vriest is het leggen van graszoden niet aan te raden.

In enkele stappen graszoden leggen

Zoals bij vele klussen geldt ook bij het graszoden leggen “een goede voorbereiding is het halve verwerk”. Wanneer je graszoden vandaag voor 13:00 uur besteld, heb je deze morgen in huis, je hoeft dus niet lang te wachten op een levering. Bepaal voor je overgaat tot graszoden kopen alvast waar je precies het gazon wilt hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Spit vervolgens met een spade de grond om tot ongeveer 15 centimeter diep en verwijder eventuele stenen. Laat vervolgens de grond een paar weken met rust en schoffel alleen het opkomende onkruid steeds weg.

De graszoden kopen

Koop nu de graszoden, laat ze morgen bezorgen en hark de bovenlaag van de te bewerken grond nog een keer los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag, maak het egaal door te stampen of gebruik een plank waar je overheen rijdt met een wals. Voordat je de graszoden uitrolt maak je de grond nog een keertje goed nat. Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Probeer ze in half-steensverband te leggen. Rol ze vervolgens nog een keer goed aan en steek de kantjes eraf met een kantensteker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *