Bloemen & Planten

Hoe starten met je eigen moestuinbak?

Voor menig aantal mensen geldt tegenwoordig dat ze er van houden om net wat kleiner te wonen. Een kleiner huis betekent namelijk minder onderhoud. In het bijzonder oudere mensen maken vaak zeer bewust deze keuze. Dat is perfect begrijpelijk, maar er is ook een nadeel aan verbonden. Voor de meeste kleine woningen geldt namelijk in de praktijk dat ze ook slechts beschikken over een (zeer) beperkte tuin. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat is het wel wanneer je bijvoorbeeld graag groenten of kruiden wil gaan kweken… of toch niet? Niet perse. Het is namelijk in dit geval eveneens een mogelijkheid om gebruik te gaan maken van een moestuinbak. Zou jij dit ook graag willen doen, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe je daar nu precies het beste mee kan beginnen? Je ontdekt het allemaal op deze pagina! 

Zelf een moestuinbak maken of er één aankopen 

Om te beginnen zal je natuurlijk een bepaalde moestuinbak in huis moeten halen. Je kan ervoor kiezen om op dit vlak twee verschillende zaken te doen. Allereerst is het natuurlijk mogelijk om zelf een moestuinbak te maken. Op dit vlak wordt het sterk aangeraden om gebruik te maken van weerbestendig hout. In principe wordt er ook gesteld dat de ideale afmetingen van een moestuinbak 120 x 120 centimeter zijn. Let wel, het spreekt voor zich dat de moestuinbak van je keuze altijd dient te worden ingedeeld in verschillende compartimenten. Op dit vlak wordt het aangeraden om gebruik te maken van 9 vierkanten van telkens 40 x 40 centimeter. Ben je toch niet zo handig en wil je daarom toch liever gewoon een kant en klare moestuinbak aankopen? Ook dat behoort uiteraard perfect tot de mogelijkheden!

Leg een anti worteldoek op de bodem 

Wanneer je een moestuinbak ter beschikking hebt zal je ervoor willen kiezen om op de bodem van die moestuinbak een anti worteldoek te plaatsen. Dit geldt niet in het minst voor moestuinbakken welke rechtstreeks op aarde zijn geplaatst. Alleen door het gebruik van een anti worteldoek is het immers mogelijk om te voorkomen dat er onkruid kan doorbreken tot in de moestuinbak zelf. Betekent dit dat er bij een moestuinbak op poten geen gebruik dient te worden gemaakt van een antiworteldoek? Niet perse. In dat geval beschermt de anti worteldoek namelijk het hout. Bovendien zorgt ze er eveneens voor dat de aarde niet door de spleten van de moestuinbak zal vallen.

Hou rekening met het kopen van de juiste grond

Bedenk altijd bij jezelf dat de grond waar gebruik van moet worden gemaakt in een moestuinbak verschilt in vergelijking met de grond die in een tuin is terug te vinden. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat jouw grond geschikt is om te gebruiken in je moestuinbak? In dat geval dient de potgrond aan verschillende eisen te voldoen. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  • De grond dient voedzaam te zijn; 
  • De grond dient over een voldoende hoeveelheid vocht te beschikken; 
  • Potgrond die wordt gebruikt moet luchtig zijn; 

Heb je jouw moestuinbak goed gevuld met de aangekochte potgrond die aan de bovenstaande eisen voldoet? In dat geval wordt het aangeraden om de grond in de moestuinbak eerst nog even grondig te bevochtigen voordat je overgaat tot het zaaien of planten.
Op www.vertisign.nl vind je kwalitatieve moestuinbakken, maar ook de benodigde zaden en advies voor het beginnen van je eigen moestuin!