prachtig
Tuinieren

Kleurrijke voorjaarsbloeiers in je tuin

Een periode waar ik altijd erg naar uit kan kijken, na een lange koude winterperiode, is het voorjaar. De natuur komt langzaam uit zijn winterslaap en de voorjaarsbloeiers geven kleur en geur aan je tuin. Als ik het heb over voorjaarsbloeiers dan zal de eerste bloem die in je op komt de tulp zijn. Geheel terecht want tulpenbollen zijn veruit de bekendste en populairste bloemen in het voorjaar. Er zijn zoveel verschillende soorten en variaties dat je eindeloos kan combineren, en dat is nu net wat wij heel erg leuk vinden om te doen.

Verleng de bloeitijd van tulpenbollen

Afgelopen voorjaar zijn de temperaturen redelijk koel geweest en hebben we veel regenachtige dagen gehad. Dit is heel goed geweest voor de voorjaarsbloeiers want ik heb nog nooit zolang mogen genieten van alle mooie voorjaarsbloemen. Een andere manier om de bloeitijd van je voorjaarsbloeiers te verlengen is door verschillende bloemsoorten te combineren. Dit kun je ook met tulpenbollen doen. Er zijn veel verschillende soorten tulpen met allemaal een eigen bloeitijd, er zijn soorten die erg vroeg in het voorjaar bloeien, maar ook soorten die juist erg laat in het voorjaar bloeien. Het is dus verstandig om bij het combineren van de verschillende tulpenbollen, goed rekening te houden met de verschillende bloeitijden. Zo geniet je optimaal van het tulpenseizoen.

voorjaarsbloeiers

Meerjarig genieten van tulpenbollen.

Tulpenbollen zijn zoals vele andere voorjaarsbloeiers meerjarig, en dat betekent dat deze elk jaar terugkomen. Toch zijn er een aantal basisregels waar je rekening mee kan houden zodat de tulpen elk jaar beter terugkomen. Nadat de tulp is uitgebloeid is het erg belangrijk om de bol de tijd te geven om alle energie uit de groene bladeren terug te sturen naar de bol. Dit doe je simpelweg door de groene bladeren te laten staan tot dat deze geheel bruin zijn gekleurd. Dit proces kun je versnellen door de tulp als het ware te onthoofden na de bloei. Dat klinkt misschien heel heftig, maar stelt niets anders voor dan de uitgebloeide bloem boven aan de steel af te knippen. Op de plek van de bloem wordt na de bloei namelijk aan zaadlijst gevormd, waarmee de bloem zich probeert te vermeerderen. Het aanmaken van deze zaden kost erg veel energie van de bol, terwijl de kans dat je uit zaad een gezonde tulp groot brengt erg klein is. Het is dus beter voor de bol om deze energie op te sparen voor het nieuwe bloeiseizoen. Mocht je nu niet willen wachten tot dat het blad geheel is vergaan, omdat je bijvoorbeeld nieuwe bloemen voor de zomer wil planten. Graaf de bol dan voorzichtig uit en leg deze met het groene blad ergens in een hoek waar de bladeren alsnog de tijd hebben om de energie terug te geven aan de bol.

Door rekening te houden met deze basisregels kun je elk jaar opnieuw genieten van de mooie tulpenbloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *