Tips Tuinieren

Meikever en Rozenkever: een leven onder de grond

In alle eerlijkheid ben ik nooit enorm geïnteresseerd geweest in biologie. Naast scheikunde liet ik dit vak als eerste vallen in de middelbare school. Het kon mij gewoon vrij weinig interesseren wat er gebeurt in de natuur. Net zoals fotosynthese. Als ik vroeger het niet kon zien, vond ik het niet interessant. Het klinkt misschien heel gek en heel stom, maar zo dacht ik er vroeger wel over. Omdat ik nu veel ouder en wijzer ben, een soort van, interesseert het mij wel opeens. Dit komt waarschijnlijk omdat ik sinds kort geïnteresseerd ben geraakt in tuinieren waardoor je automatisch ook meteen geïnteresseerd raakt in biologie. Hetgeen wat ik mij nooit eerder realiseerde is dat er ondergrond een hele nieuwe wereld is. Denk bijvoorbeeld aan de Rozenkever en de Meikever, deze in het bijzonder ben ik laatst in mijn tuin tegengekomen. Toen ik wat over hen ben gaan lezen ben ik erachter gekomen wat een bijzondere wereld er onder de grond is. 

Ik wil niet mijn Meikever bestrijden

Insecten zoals de Meikever leven voornamelijk onder de grond. Ze leven voornamelijk in landen waar de grondtemperatuur laag is. Pas in april en mei komen ze naar buiten en gaan ze op zoek naar voedsel en een partner. Ze eten daarbij niet eens je hele tuin leeg, zoals de processierups. Het schijnt dat ze vooral van fruit zoals pruimen houden. Dus als je een pruimenboom hebt is dat misschien het enige slachtoffer van de Meikever en voor de rest niks. Vervolgens leggen ze hun eitjes in de grond en gaan de diertjes in een winterslaap als het hun te koud boven de grond wordt. Vervolgens komen ze uit hun winterslaap, eten ze wat gras en hun wortels en ontpoppen de babykevers zich tot volwaardige kevers. Zo gaat het cirkeltje weer rond. Ze voeden zich van de wortels van planten, leggen daar eitjes en gaan weer hun normale dagbesteding doen. Hierbij doen ze nauwelijks schade aan de tuin. Daarom wil ik ook niet de meikever bestrijden. Ik heb geen pruimenboom. Ik snap ook niet waarom sommige mensen de meikever willen bestrijden. Het diertje doet helemaal geen schade.

De Rozenkever is bijna precies hetzelfde

De Rozenkever heeft bijna dezelfde levensloop als de Meikever. Ook zij richten vrij weinig schade aan. Daarom vind ik deze beestjes ook zo leuk. In tegenstelling tot luizen of slakken die mijn hele tuin opeten, wandelen deze insecten gewoon rustig rond en richten geen schade aan. Dat is toch een prachtig ecosysteem. Zolang als ik er voor zorg dat mijn tuin in een goede staat is kunnen de Rozenkever en de Meikever gewoon lekker hun ding blijven doen. Vroeger wilde ik hier niks over horen en kon het mij niks interesseren. Maar het idee dat ik een mini-ecosysteem zelf het gemaakt in mijn tuin vind ik erg leuk. In ieder geval veel leuker dan vroeger en ik zal zeker niet de rozenkever of de Meikever bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *