decoupeerzagen
Tips

Multifunctionele zaag

Een decoupeerzaag is een van de meest gebruikte zagen in de bouw en door de klusser thuis. In de meeste gevallen wordt de zaag gebruikt voor de wat fijnere klussen, het zagen van rondingen, hapjes uit een materiaal of vormen die niet recht zijn. Om recht te zagen is de zaag minder geschikt, zeker voor langere stukken is een cirkelzaag of een afkortzaag beter geschikt. De snelheid van een zaag wordt uitgedrukt in slagen per minuut. De snelheid is afhankelijk van het materiaal wat je gaat zagen.

Richting van het zaagblad

De pendelinrichting bij een decoupeerzaag zorgt ervoor dat het zaagblad niet alleen op en neer beweegt. Omdat het blad ook naar voren en achter beweegt worden als het ware hapjes uit het materiaal genomen. Hierdoor zaag je snel en wordt het zagen lichter. Verstekzagen is ook eenvoudig met de zaag, bij de meeste modellen kun je de zaag onder een hoek van 45 graden afstellen door de zool te draaien. Houd er wel rekening mee dat je niet zo dik materiaal in verstek kan zagen.

decoupeerzagen

Verschillende zaagbladen

Je kunt je voorstellen bij het zagen met een decoupeerzaag als je hout moet zagen, je dit niet met dezelfde zaag kunt doen waarmee je metaal hebt gezaagd. In veel gevallen wordt bij een zacht materiaal een grove zaag gebruikt, hoe harder het materiaal hoe fijner de tanden van de zaag moeten zijn. Accessoires kunnen er ook voor zorgen dat het zagen met een zaag fijner is, dan doelen we op bijvoorbeeld een stofzak waar het stof wordt opgevangen. Heb je een luxe exemplaar dan kun je er een stoffzuiger op aansluiten.

decoupeerzagen