Bloemen & Planten

Planten in de grond of in een pot

Vroeger werden alle planten bijna in de grond geteeld. Tegenwoordig is dat niet meer zo doordat het proces is versneld wordt er steeds vaker een pot gebruikt met potaarde. Potaarde heeft andere bestanddelen dan grond, het is daarom belangrijk om een aantal stappen te volgen voordat je jouw planten in de grond stopt. 

Voordelen van verpotten

Het verpotten van planten brengt veel voordelen met zich mee. Wanneer je een plant in een pot koopt, heeft deze genoeg ruimte om door te groeien. Tot een bepaalde hoogte. Wil je een grotere plant, dan zal je een grotere pot naar loop van tijd moeten gebruiken, of je moet de plant in de grond stoppen. Het verpotten wordt gedaan om groei te stimuleren en verstikking van de plant te voorkomen. Door het verpotten krijgt de plant meer ruimte. Daarnaast door het gebruik van (verse) aarde, krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen. Door het gebruik van een grotere pot, heeft de plant een grotere waterbuffer. Zo kan je plant beter zuiveren. 

Wanneer aanplanten?

De meeste planten kunnen het gehele jaar worden aangeplant. Belangrijk is wel dat de grond waar de plant in wordt gezet, voorbereid en gezond is. De beste periode om planten aan te planten of te verpotten is in het voorjaar. Door de toenemende temperatuur en de sterke lichtintensiteit in het voorjaar, heeft de plant meer energie. Hierdoor krijgt de plant meer nieuwe wortels en kan het zich sneller hechten in de grond. Wanneer je een plant hebt die aan het bloeien is kun je het beste de plant na de bloeiperiode verpotten of aanplanten. Het proces kan namelijk een schok voor de plant zijn waardoor de plant minder lang gaat bloeien en dus sneller kan afsterven. 

Welke pot heb ik nodig

Wanneer je gaat verpotten moet de nieuwe pot aan een aantal eisen voldoen. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Maak je gebruik van een sierpot zoals een plantenbak hout of een andere kunststof pot. Vul de bodem van de nieuwe pot met een vocht absorberend substraat voor kamerplanten zoals vulcastrat. Zorg dat de bodem zo gevuld is dat wanneer je de plant overzet deze 1 tot 2 centimeter onder de rand van de pot komt. Als er nog een kweekpot om heen zit, verwijder deze dan. Zet de plant gecentreerd in de pot en en vul deze aan met vulcastrat. Geef de plant een kleine hoeveelheid water en de plant is klaar om verder te groeien. Heb je een sterk groeiende plant, herhaal dan dit proces wanneer je een grotere pot aanschaft. Wanneer je een plant in de grond stopt, zorg dat de plant genoeg ruimte om zich heen heeft om te groeien. Geef de planten wat extra verzorging wanneer ze net zijn aangeplant of verpot. Dit geeft het beste resultaat voor jouw plant.