Geen categorie

Potgrond

Potgrond is een relatief eenvoudige techniek die een groot verschil maakt in de tuin en tegelijk het milieu respecteert. Goed gekozen en goed gebruikt, op het juiste moment, geeft het planten een boost van energie en schoonheid voor een lange tijd en zonder het ongemak van chemische meststoffen.

Bodem, de vriend van de tuin

Het gebruik van potgrond in de tuin stimuleert de groei van planten en bevordert de beworteling, ongeacht het soort plant (bloemen, bomen, groenten…).

Hoewel een plant in gewone grond kan leven, biedt dit substraat toch twee essentiële voordelen: een betere luchtvochtigheid dankzij het watervasthoudend vermogen, waardoor minerale zouten aan de plant kunnen worden teruggegeven, en een betere beluchting van de grond. Door de toevoer van grond kunnen de wortels beter ademen en dieper gaan. Het is een natuurlijk en eenvoudig element dat het beste in alle planten in de tuin naar boven brengt.

Milieu en bodem mengen goed

Een goed voorbereide bodem is een condensaat en concentraat van goede dingen. De samenstelling bestaat namelijk hoofdzakelijk uit natuurlijke elementen, zodat het geen schade toebrengt aan het milieu, de natuur en het grondwater.

Wanneer moeten we potgrond gebruiken?

In tegenstelling tot kunstmest, die het hele jaar door en op elk moment kan worden gebruikt, moet u enkele regels volgen om dit substraat echt nuttig te maken voor de tuin.

De grond wordt vooral gebruikt voor het overplanten of verpotten van planten, zowel buiten als binnen, in de grond, in plantenbakken of potten, wat meestal gebeurt tijdens de vegetatieve rustperiode. Het is ook zeer nuttig voor het zaaien, planten of onderhouden van tuinen, om de voedingsstoffen in de grond te herstellen.

Essentiële ingrediënten voor de bereiding van een mestbodem

Veenmos – Veenmos houdt vocht vast en geeft het langzaam af om de wortels langdurig vochtig te houden.

Pijnboomschors – Pijnboomschors breekt langzaam af en de ruwe textuur verbetert de luchtcirculatie en het vasthouden van vocht.

Vermiculiet of perliet – Vermiculiet en perliet zijn beide bijproducten van vulkanische oorsprong die het mengsel lichter maken en de beluchting verbeteren.

Geen enkel afzonderlijk ingrediënt vormt op zichzelf een goed plantmedium, maar de combinatie maakt een grond die geschikt is voor alle effectieve doeleinden. Sommige producten kunnen ook een kleine hoeveelheid kalksteen bevatten om de pH-waarde van de grond in evenwicht te brengen.

Veel standaard “no-till” bodems worden geleverd met een voorgemengde meststof met verlengde afgifte. In de regel is gedurende enkele weken geen extra bemesting nodig. Zonder toegevoegde meststoffen hebben planten na vier tot zes weken meststoffen nodig.

Bovendien bevatten sommige in de handel verkrijgbare grondmengsels korrelige bevochtigingsmiddelen die de waterretentie van de grond verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *