veranda douglas hout
Tips

Stappenplan: zelf een veranda bouwen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een veranda te laten plaatsen. Een veranda brengt dan ook een hoop voordelen. Je kunt – ook bij slecht weer – zorgeloos tijd doorbrengen in je achtertuin en een mooie veranda zorgt bovendien voor een waardestijging van je huis. Naast het laten plaatsen van een veranda door een professioneel bedrijf, kun je er ook voor kiezen om zelf een veranda te plaatsen. Het is natuurlijk wel zo handig als je er een beetje aanleg voor hebt, maar met ons handige stappenplan moet het iedereen lukken. In dit artikel presenteer ik je het stappenplan en geef ik bovendien een aantal handige tips. Lees dus vooral verder!

De juiste houtsoort kiezen

Voor het bouwen van een veranda kun je gebruikmaken van verschillende soorten hout. Niet ieder hout is er echter even geschikt voor. Een houtsoort die wél geschikt is en er ook nog eens erg mooi uit ziet, is Douglas hout. Douglas hout is bovendien erg duurzaam en gemakkelijk te bewerken met machines, mócht dit nodig zijn. Douglas hout is uitermate geschikt voor de wat grotere projecten in de tuin. Dit type hout is dus ideaal voor het maken van een veranda, maar dient ook perfect bij het maken van een tuinhuis, een schuurtje of een schutting. Douglas hout en Douglas constructiepalen vind je onder andere op houtdirect.nl.

Een veranda in 5 stappen

Je kunt je eigen veranda bouwen door onderstaande 5 stappen te volgen.

Stap 1: De basisconstructie

Voor een stevige veranda is een goede constructie van groot belang. Deze constructie maak je door Douglas palen in een betonvloer of op betonpoeren te zetten. Op deze manier zorg je voor stevigheid en doordat het hout niet in aanraking komt met de grond, kan het niet rotten en blijft het langer mooi.

Stap 2: De dakconstrucite

De tweede stap is het maken van de dakconstructie. Je verbindt de palen door Douglas balken te bevestigen. Denk er van tevoren goed over na waar de afvoer komt. Regenwater moet namelijk ook weg kunnen. Breng tenslotte passende dakbedekking aan.

Stap 3: De wanden

Je kunt er zelf voor kiezen of zij- of achterwanden aan te brengen. Daarnaast is het mogelijk om isolatie te plaatsen. Dit is verstandig als je van plan bent om ook in de wintermaanden gebruik te maken van de veranda.

Stap 4: De vloer

Stap vier is het bevestigen van de vloer over de onderconstructie. Hiervoor kun je verschillend materiaal gebruiken, zoals vlonderplanken.

Succes met de bouw van jouw veranda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *