Geen categorie

Tips voor je brandhout

  1. Zaag uw brandhout in de lente of vroege zomer zodat het minimaal 6-9 maanden de tijd krijgt om uit te drogen; als je het in de herfst of winter klooft, is het niet droog genoeg voor gebruik tot het volgende jaar. Sommige houtsoorten, zoals eiken of grotere stukken hout, kunnen een jaar of langer drogen.

  1. Zaag en kloof uw hout in de juiste maat en lengte voor uw houtkachel voor de eerste keer. Dit geeft het meer oppervlakte, zodat het sneller droogt, en het betekent dat het klaar is voor gebruik en dat u het niet opnieuw hoeft te verwerken. Gebruik hiervoor eventueel een houtklover
  2. De beste plaats om vers gekapt brandhout te drogen is buiten. Als je het rechtstreeks in een houtschuur gooit, duurt het twee keer zo lang (18-24 maanden) omdat het geen hulp krijgt van de zon of luchtbeweging.
  3. Stapel brandhout in een enkele rij van de grond, zodat de zon en de wind het vocht uit de afgesneden uiteinden kunnen trekken – het meeste hout heeft een vochtgehalte van 30-50% wanneer het wordt gezaagd en u moet dit terugbrengen tot ongeveer 15 -20% voordat je het efficiënt kunt verbranden. Te nat hout veroorzaakt veel rook en als het überhaupt brandt, produceert het weinig of geen warmte.
  4. U kunt het drogen van brandhout onbedekt laten, maar het helpt wel als er iets overheen zit dat als een dak fungeert, bijvoorbeeld een stuk zeil. Deze mogen niet direct op het brandhout zitten – leg lange stukken hout of oude pallets op de grond en bovenop, zodat elke zeil die u gebruikt rechtop van het brandhout komt te liggen.