wesp
Geen categorie

Weetjes over wespen!

Iedereen kent ze en bijna iedereen heeft zich er wel eens aan geïrriteerd, ik heb het natuurlijk over de wesp. De meeste mensen zouden willen dat ze niet bestonden, omdat ze er bang voor zijn of ze gewoon zo vreselijk irritant vinden. Al helemaal wanneer blijkt dat je een wespennest in je tuin hebt! Het is wat je dan natuurlijk wil doen is de wespen bestrijden! Maar naast dat ze je kunnen irriteren en steken zijn ze ook erg nuttig. Om een duidelijker beeld te creëren van de wesp om ze toch wat meer te begrijpen heb ik hier een aantal weetjes voor je op een rij gezet.

8 weetjes over de wesp

  1. Een wespensteek wordt bij de meeste mensen binnen 24 uur minder pijnlijk. Voor een aantal mensen veroorzaakt het gif van wespen een anafylactische shock die fataal kan zijn.
  2. Wespen leven in kolonies. Een kolonie onderhoudt zich zelf en bestaat uit een wespenkoningin, werksters en mannetjes.
  3. Wespen voeden hun jongen vlees, zoals insectenlarven.
  4. Een mannelijke wesp heet een dar. De taak van de dar is om te paren met de koningin. De mannelijke wesp sterft snel na het paren.
  5. Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest.
  6. Het gif in wespen bevat een feromoon dat ervoor zorgt dat andere wespen agressiever worden. Probeer hierom niet zelf een wespennest te bestrijden, maar schakel de hulp in van een professional zoals Bestrijdingsdienst Van der Velden.
  7. In de nazomer wordt er geproduceerd door de kolonie mannetjes en nieuwe koninginnen. Ze vliegen weg om te paren en de nieuwe koninginnen zoeken een plek om te overwinteren. Het koude weer doodt uiteindelijk de mannetjes, de werksters en de oude koningin.
  8. De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin kan tot 12 eitjes leggen in het nieuwe, gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters. De volgroeide werksters gaan vanaf dan op zoek naar voedsel, voeden de nieuwe larven en verdedigen het nest. De koningin legt dan alleen nog maar eitjes. Uiteindelijk kan een volgroeid wespennest bestaan uit 5.000 wespen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *